Maradva az időbeosztós aprósütik vonalán hoztam ezt a nagyon ünnepi receptet. A kaleidoszkóp kekszhez hasonlóan ez is felosztható rövidebb munkafolyamatokra (darabolás - összeállítás - sütés), plusz fagyasztóban 3 hónapig eláll a tészta, ideális az elfoglalt egyetemista (vagy bárki más) repertoárjába.
Still on the topic of time-managing cookies I present you this very festive recipe. Similar to the kaleidoscope cookies, this progress can also be divided in smaller steps (chopping - mixing the dough - baking), plus you can keep it in the freezer up to 3 months, ideal for the busy colledge student (or anyone else).
Still on the topic of time-managing cookies I present you this very festive recipe. Similar to the kaleidoscope cookies, this progress can also be divided in smaller steps (chopping - mixing the dough - baking), plus you can keep it in the freezer up to 3 months, ideal for the busy colledge student (or anyone else).
Eredeti recept Martha Stewarttól.
S.É.A.L kontroll-csoport által 8,7-as pontszámot kapott.
Hozzávalók
(kb. 40 db)
- 250 g liszt
- 200 g barnacukor
- 1 tojás
- 113 g vaj
- fél tk só
- fél tk vaníliaaroma
- fél tk szódabikarbóna
- 142 g darabolt aszalt valami (jelen esetben vörös áfonyát használtam)
- 85 g darabolt aszalt valami más (pl. szilva)
- 70 g darabolt mag (pl. dió)
Keverjük el a lisztet, szódát (ha tényleg csak picit raktok bele akkor valószínű jobban megőrzi majd az alakját mint nekem - a lenti képeken már ennek a végeredményét látjátok), és sót. Egy másik edényben verjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliát és tojást, keverjük el, majd a lisztes keveréket is tegyük bele. Forgassuk bele az aszalványokat és magokat.
Vegyük ketté a tésztát, sodorjunk 2, kb 5 cm átmérőjű hengert belőlük, tekerjük folpackba, formázzuk őket téglalap alakúra.
Tegyük 4 órára hűtőbe, vagy 2 órára a fagyasztóba.
Eztán szeleteljük a rudakat kisujjnyi vastagra, tegyük sütőpapíros tepsire, egymástól olyan 2 cm-re.
190°C-on 10-12 perc alatt süssük készre. Figyeljük a végén, akkor van kész ha már barnulni kezd a széle.
Fruit bread cookies
Still on the topic of time-managing cookies I present you this very festive recipe. Similar to the kaleidoscope cookies, this progress can also be divided in smaller steps (chopping - mixing the dough - baking), plus you can keep it in the freezer up to 3 months, ideal for the busy colledge student (or anyone else). Original recipe from Martha Stewart.
Ingredients
(~40 pieces)
- 250 g (2 cups) flour
- 200 g (1 cup) brown sugar
- 1 egg
- 113 g (1/2 cup, 1 stick) butter
- 3/4 tsp salt
- 1/2 tsp vanilla extract
- 1/2 tsp baking soda
- 142 g (3/4 cup) chopped dried something (in this case; cranberries)
- 85 g (1/2 cup) chopped dried something else (plums)
- 70 g (1/2 cup) chopped seed (walnut)
Whisk flour, baking soda, and salt together and set aside. Combine butter and sugar in a bowl until light and fluffy. Add vanilla and egg and beat until smooth. Add flour mixture and beat until combined. Stir in the chipped dried fruits and seeds.
Divide dough in half. Form each half into a roll. Wrap each log in plastic wrap, shape them rectangular. Refrigerate or freeze until firm, about 4 hours in refrigerator or 2 hours in freezer.
Cut the logs in 1 cm thick slices, place on baking parchment, about 2 cm-s apart.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése