2015. december 25., péntek

Linzer - Linzer cookies


Még nyár közepén sikerült beszereznem cuki linzerközép szaggatókat, így alig vártam hogy kipróbálhassam ezt a klasszikus karácsonyi aprósütit. Trükkös tud lenni, de egy pici gyakorlattal a boltinál ezerszer finomabbat tudunk készíteni. Első alkalommal vegyesen töltöttem (Anyukám által készített csodálatos házi) sárgabarack-szilva-füge lekvárokkal, karácsonyra megmaradtam a klasszikus baracknál.

I managed to aquire some adorable linzer cookie cutters during the summer, so I couldn't wait to try these classic christmas cookies. They can be a bit tricky at first, but with a little practice you can make a hundred times better than the store bought ones. First time I filled them with various jams (home made by my amazing mother) - apricot, plum and fig, but for christmas I stuck with the classic apricot.
  
Eredeti recept Szintiától.
 
S.É.A.L pontszám;  8,2
"A kellemes meglepetés ereje. Száraz, keménykés állagra voltam felkészülve (nem is szeretem a linzert) de ez finom, puha volt. A füge lekvár is jó ötlet volt, de örültem a tradicionális barackosnak is."
"Klasszikusok diszkóritumusban: bárhol, bármilyen körülmények között."

"nojsz puha."

Hozzávalók:
(kb. 70 db)
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vanillincukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tk sütőpor
  • kb. 15 dkg lekvár
A száraz alapanyagokat (lisztet, porcukrot, vanillincukrot, sütőport és citromhéjat)  összekeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját és jól összedolgozzuk.
A tésztacipót folpackba csomagoljuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, linzerszaggatóval formára szaggatjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
180°C-on 10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek, a lyukas és teli sütiket lekvárral összeragasztjuk, és porcukort szitálunk rájuk.



 ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~
 

Linzer cookies


I managed to aquire some adorable linzer cookie cutters during the summer, so I couldn't wait to try these classic christmas cookies. They can be a bit tricky at first, but with a little practice you can make a hundred times better than the store bought ones. First time I filled them with various jams (home made by my amazing mother) - apricot, plum and fig, but for christmas I stuck with the classic apricot.
Original recipe by Szintia.  

Ingredients:
(~ 70 pieces)
  • 30 dkg flour
  • 20 dkg butter
  • 10 dkg confectioner’s sugar
  • 1 egg yolk
  • 10 g vanilla sugar
  • zest of half a lemon
  • 1 tsp baking powder
  • 15 dkg jam
Whisk together the dry igredients (flour, confectioner’s sugar, vanilla sugar, baking powder and lemon zest), then add the butter and the egg yolk, and mix the dough well.
Cover it in plastic wrap and leave it in the fridge for about an hour.
Roll out the dough 0,5 cm thick, and cut the cookies out with linzer cookie cutters, place them on baking paper, and bake for 10 minutes on 180°C.
After they cooled a bit, stick toghether the two halves with some jam, and dust them with confectioner’s sugar. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése