2015. december 15., kedd

Puha snickerdoodle - Soft snickerdoodles


Mindig is a fahéj és a fahéjas sütik szerelmese voltam, és mióta rátaláltam a snickerdoodle receptjére szerettem volna kipróbálni. Első alkalommal a klasszikus verziót próbáltuk ki Anyukámmal még évekkel ezelőtt, ami - nincs mit szépíteni - kőkemény lett. Később a Pinteresten bukkatam rá a Puha snickerdoodle receptjére, kipróbáltam (apróbb változtatásokkal), és azóta is az egyik legsikeresebb süti amit valaha sütöttem. Ezután született a snickerdoodle surprise variáns - tejkaramellával töltve -, ami felülmúlta elődjét is.

I've always been a fan of cinnamon and cinammon spiced cookies, and since I found the recipe of snickerdoodle I wanted to try it. At first we baked the classic version wih my mother, and it turned out - there is no way to say it nice - rock hard. Later on Pinterest I stumbled upon the recipe of Soft snickerdoodles, tried it (with sligth changes), and since then it's my most popular cooke of all time. Shortly after I made a variant - snickerdoodle surprise - filled with caramel, which were more succesful than it's progenitor. 

A klasszikus S.É.A.L. pontszáma 9,3;
"nojsz."
"Finom, puha és omlós, ráadásul nem is száraz"
A töltötté kereken 10;
"Új értelmet nyert a tejkaramella!"
"A karamellás töltetű abszolút number 1!!!!"

Hozzávalók
(kb. 50 db)
  • 230 g vaj
  • 267 g cukor (barna)
  • 1 tojás
  • 2 tk vaniliaaroma
  • 375 g liszt (fele rozs)
  • 2 tk sütőpor
  • 2 és fél tk fahéj
  • fél tk só
  • Forgatáshoz: 70 g cukor + 1 tk fahéj
Keverjük össze a forgatócukrot egy kis tálban, tegyük félre.
Mixerrel keverjük ki a vajat, a cukorral fehéredésig. Adjuk hozzá a tojást és vaniliát. A lisztet, a sütőporral, fahéjjal és sóval keverjük el. + részletben adjuk hozzá a nedves masszához.
készítsünk diónyi gombócokat a tésztából (surprise verzió esetén egy-egy tejkaramella negyedét rejtsük a közepükbe - ne aggódjunk a 90%-a nem fog kifolyni sütéskor), majd forgassuk meg a fahéjas cukorban.
190°C-on 11-12 percig süssük - mikor kivesszük még nagyon puha lesz, egy kanál hátuljával picit lapítsuk be a tetejüket, hagyjuk pár percig pihenni a tepsin, csak ezután tegyük át róla máshova.


~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~
 

Soft snickerdoodles


I've always been a fan of cinnamon and cinammon spiced cookies, and since I found the recipe of snickerdoodle I wanted to try it. At first we baked the classic version wih my mother, and it turned out - there is no way to say it nice - rock hard. Later on Pinterest I stumbled upon the recipe of Soft snickerdoodles, tried it (with sligth changes), and since then it's my most popular cooke of all time. Shortly after I made a variant - snickerdoodle surprise - filled with caramel, which were more succesful than it's progenitor.

Ingredients
(~50 pieces)
  • 230 g (1 cup, 2 sticks) butter
  • 267 g (1 and 1/3 cup) sugar (brown)
  • 1egg
  • 2 tsp vanilla extract
  • 375 g (3 cups) flour (half of it rye)
  • 2 tsp baking powder
  • 2 and 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp salt
  • Topping: 70 g 1/4 cup granulated sugar + 1 tsp cinnamon
Make the topping: toss the granulated sugar with the cinnamon in a small bowl. Set aside.
Make the cookies: In a large bowl cream the softened butter, then add the sugar until fluffy and light in color. Mix in egg and vanilla.
Whisk together the flour, baking powder, cinnamon, and salt. Slowly add the dry ingredients to the wet ingredients in 3 different parts. 

Take 1.5 - 2 Tablespoons of dough and roll into a ball (place a small caramel piece in the middle of each ball for the surprise version - don't worry, most of them wont melt out in the baking process). Roll the dough balls into the reserved cinnamon-sugar topping. 
Bake cookies for 11-12 minutes, on 190°C (375°F). The cookies will be very puffy and soft. When they are still very warm, lightly press down on them with the back of a spoon or fork to help flatten them out. Allow cookies to cool on the baking sheet for a fewminutes and transfer to a wire rack to cool completely. Cookies remain soft & fresh for 7 days in an airtight container at room temperature.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése