2015. december 25., péntek

Mese keksz - Honey cookies


Az elmúlt év folyamán számtalan blogon jött szembe velem ez a recept és a mintázó is, de végül a szegedi cukrászdiszkontban született meg élőben is a szerelem, és emelte egy magasabb szintre a sütiművészetem.

During the last year I've seen this recipe and the stamps on many blogs, but finally our love became real in the baker-supply shop at Szeged, and it took my cookie-game a whole new level.
 
Alaprecept Ildikótól.
Az eredeti mese kekszhez képest ez a süti puhább, mézeskalácsra hajaz.
2 fontos pontot emelnék ki a receptből; egyrészt én nem hagyom egész éjszakára bent a hűtőben a tésztát (első alkalommal mikor úgy tettem, nyújthatatlanra keményedett), illetve ha csinos sütiket akarunk semmiképpen se spóroljuk ki a szaggatás/mintázás utáni ismételt hűtős pihentetést (mint én tettem), mert visszaolvad a minta.
 
S.É.A.L. pontszám: 8,5
"Tetszett a mintája"

Hozzávalók:
  • 180 g liszt
  • 60 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 40 g méz
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 tk mézeskalácsfűszer (2 tk fahéj + 1 tk kardamom + 1 csipet szerecsendió + 1 csipet szegfűszeg)
  • 100 g étcsoki bevonó
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, fűszerek) egy tálban elkeverjük majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Ráöntjük a tojást, hozzáadjuk a mézet és sima tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, 1 órára hűtőbe tesszük.
Ezutén 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk és nyomdázzuk (a nyomdázót lisztezzük gyakran, mert beleragadhat). Sütőpapírra sorakoztatjuk és 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
170°C-on 10 percig sütjük.
Ha kihűltek, a talpukat étcsokiba mártjuk.



 ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~ ~ o O o ~
 

Honey cookies


During the last year I've seen this recipe and the stamps on many blogs, but finally our love became real in the baker-supply shop at Szeged, and it took my cookie-game a whole new level.
Original recipe by Ildikó.
I'd like to pinpoint 2 steps from the process; first I don't leave the dough in the fridge for the whole night (the first time I did so it became way too firm), also, if you'd like pretty, sharp patterns don't skip the repeated fridge phase after the cutting and stamping (like I did), because the shapes will melt.

Ingredients:
  • 180 g flour
  • 60 g confectioner's sugar
  • 60 g butter
  • 40 g honey
  • 1 egg
  • a pinch of salt
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 tsp gingerbread spice (2 tsp cinnamon + 1 tsp cardamom + pinch of nutmeg + pinch of clove)
  • 100 g dark chocolate
Whisk together the dry igredients (flour, confectioner’s sugar and spices), then add the cold butter the egg, and the honey and mix the dough well.
Cover it in plastic wrap and leave it in the fridge for about an hour.
Roll out the dough 0,5 cm thick, and cut out and stamp the cookies (dust the cookie stamp with flour again and againm so the dough won't stick in it), place them on baking paper, and put in the frige again for 2 hours.
After this, bake them for 10 minutes on 170°C.
When they cooled a bit, dip the bottoms of them in melted chocolate. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése